Очакването на Ивета

И друг път съм казвала, че винаги ми е много интересно и вълнуващо да чета разказите на жените, на чиито раждания съм присъствала. Усещанията им, гледната точка, преживяванията, думите с които описват важните за тях детайли – всичко съпреживявам отново, този път пред екрана.

Благодаря на Ивета за чудесните думи, с които ме е описала. Радвам се, че взаимно се харесахме, че ме избра и че бях до нея в съкровения семеен момент, в който със съпруга й посрещнаха своето бебе. Ще запазя завинаги спомена за нейното раждане.

И така, с 25 кг отгоре се оказах в осмия месец. Всичко минаваше добре. Бременеех без никакви притеснения и проблеми (освен дали малкия ще се роди със сини очи). Похапвах си без притеснения за вече облата ми форма, правех си дълги разходки и се радвах на всичко, което се случваше. Може би бяха хормоните, но тази бременност ме връщаше в най-сладките ми моменти досега… без връзка с нея, просто изживявах радости и чувства, усещах аромати и вълнения, които съм изпитвала като дете, като тинейджър или още кой знае кога. Забравени, спонтанни, сладки емоции… Пиех поредния следобен чай, който предхождаше 4-часова дрямка преди вечеря. Изведнъж някак нахлу едно притеснение.

Continue Reading

Боян и белият свят

Щастие

Боян се роди посред нощ през август. Със секцио – второто ми непланирано секцио. Беше топличък, мек, с мъхче по главата и миришеше така, че благодарение на инстинктите, които цивилизацията все още не е успяла да изкорени от женското ми тяло, веднага го разпознах като моята рожба. Беше наистина щастлив миг!

Секциото при мен не беше изненадващо – въпреки желанието ми за физиологичното раждане след първо секцио, нещата не се получиха. Най-хубавото в цялата история е, че все пак Боян сам реши кога да се появи на бял свят.

Continue Reading

Моето семейство се роди с музика

Докато бях бременна, не бях сигурна, че ще имам прекрасно раждане. Но разказите на жените, родили с Таня, които прочетох на нейния сайт, ме убедиха, че мога да го имам. Реших да раждам с дула почти случайно, в деветия месец на бременността. Към Таня ме насочи наша обща позната консултантка по кърмене – Жени. Запознахме се и си допаднахме. Оказа се, че нещата, които дулата знае и прави, не се припокриват нито с работата на болничния персонал, нито с подкрепата, която партньорът би могъл да даде по време на раждането. Мъжът ми беше силно облекчен да знае, че няма да е сам и безпомощен, докато аз стена от болка и ми се случва кой знае какво, а ще може да се вълнува и радва от идването на детето си. Бяхме сигурни, че той ще присъства и участва, но като за първи път не ни беше ясно какво ще може да понесе. Това негово усещане наклони везните да вземем решението да бъдем с дула.

С Таня нямахме много време за подготовка, тъй като се запознахме около 3 седмици преди раждането. За трите ни срещи тя успя да ни опише в подробности как протича едно нормално раждане и каква е нейната роля в него, да ми помогне с плана за раждане за болницата и да ми даде множество съвети за максимално добро протичане на нещата – техники за релаксация, дишане и облекчаване на болката. За щастие аз имам години опит с йога, дихателни и физически практики и работа над връзката тяло-ум-дух, така че се разбрахме от половин дума.

Continue Reading

Пет лекции за раждането… поглед назад

letter Cлед натоварения юни и напрегнатия юли, август беше за мен като глътка свеж въздух. Чувството съвсем не е случайно. В голяма степен се дължи и на срещите ми с хората, и заради местата, които посетих в първата половина на осмия месец – първо с пътуването по работа, а след това и за почивка.

Но да се върнем на работата 🙂 . От 5 до 9 август бях част от пътуващото Училище за родители на списание „Моето дете” и гостувах като лектор по темата за раждането, която си остава най-вълнуващата тема за майките – и бъдещите, и настоящите. Да говоря в 5 български града, пред повече от 200 жени и техните партньори, беше изключително преживяване и за мен, а и за някои от тях, надявам се.

Continue Reading

Световната седмица на дулата е!

mydoula.bgСветовната седмица на дулата е (22-28 март)! От много учене и други ангажименти дори не мога да я отпразнувам като хората. Не се оплаквам, само мърморя :). За да отбележим седмицата, дулите помолихме някои от жените, с които сме работили, да кажат с едно-две изречения какво е било раждането с дула за всяка от тях. Искахме да споделяме отговорите им във Фейсбук през цялата седмица. Не ми се получи да се добера до компютъра в нормално време цели четири дни, а седмицата си тече и затова, най-накрая, реших да направя една обща публикация и да ги споделя накуп! Това са отговорите на осем от „моите“ майки:

„Раждането с дула е съпреживяване на доверие, радост и емпатия. Всеки миг!“ – Вероника

„Раждането с дула винаги ще свързвам с една неповторима емоция, която изживях и която ме дари с прекрасен спомен за цял живот.“ – Ани

„Раждането с дула е като приключение с приятел – не те е страх от неизвестното и има кой да ти помогне, когато се чудиш за посоката.“ – Маргарита

„За мен раждането с дула беше раждане с подкрепа. В съвременния свят то най-често е сведено до медицински факт, до нещо, което има фази, следят се показатели… Сякаш сме забравили психическата страна на процеса: вълнението, страхът, съмненията, уязвимостта, любовта. Медицинските екипи по-често биха се сетили да дадат „нещо за болката“ или „за да стане по-бързо“, отколкото да им хрумне, че раждащата жена е първо човек и после пациент. И има нужда от човешка подкрепа, оказана с уважение и разбиране и това не са глезотии, защото уплашената жена, на която казват: „Стегни се! Нищо не правиш с тия напъни!“ ражда по-трудно от онази, заобиколена с подкрепа и уважение.“ – Елена

„Раждането с дула е като да караш колело с помощни колела… Знаеш, че има някой до теб, за да ти дава опора, кураж и сила… Да имаш до себе си човек, който е наясно с процеса раждане, човек, който се интересува от теб, а не просто от това раждането да се случи, и човек, който се грижи за емоционалния ти комфорт, е безценно и незаменимо…“ –  Мария

„Natural Labor with Doula: having my doula’s psychological and physical support during labor was amazing and essential to go drug free till the happy end!!!“ (Естествено раждане с дула: да получа психологическа и физическа подкрепа от моята дула по време на раждането беше прекрасно и абсолютно необходимо, за да стигна без обезболяващи до щастливия край!!!) – Светлана

„Да раждам с твоя помощ беше един вид застраховка за мен. Застраховка, че няма да пропусна нещо, и че няма да се паникьосаме. Бях спокойна, това беше и главното.“ – Камелия

„Ами моето раждане с дула беше… споделено, естествено, прекрасно… искам пак! :)“ – Надежда

.

Continue Reading